Back to top

Prepoznajte krivotvorenu neželjenu poštu

Neiskusni korisnici računala teže će prepoznati kada pošiljatelj neželjene poruke pronađe put do njihove ulazne pošte.

Kao prvi red obrane preporuča se ne otkrivanje Vaše email adrese javno na internetu. Kasno je ako ste je ranije već bili objavili, jer to znači da su je spameri već prikupili. Međutim, s obzirom da je ovo česta pojava, te da su filteri neželjenih poruka sve napredniji, ne trebate si zbog toga zamjerati.

Drugi red obrane je znati preko kojih ste servisa registrirali račun, te očekujuete li od njih ikakvu poštu. Vrlo često spameri pretpostave da ste kreirali račun preko određenog servisa, pa tako nije neuobičajeno primiti poštu od banki ili kompanija za koje niste nikad ni čuli! Servisi preko kojih ste se registrirali, i preko kojih doista primate obavijesti, često ne mijenjaju stil email poruke, te imaju predvidljiv raspored. Potrebno je obratiti posebnu pozornost ukoliko uočite bio što neuobičajeno!

Najlakši način za potvrditi da je riječ o neželjenoj pošti je provjera preko email domene, koja često ne odgovara domeni imitirane kompanije, ili stvarnoj lokaciji poveznice na koju spamer želi da kliknete. Prijeđite kursorom preko poveznice (bez klikanja!) te pogledajte donji lijevi kut email aplikacije da biste vidjeli ciljanu lokaciju. Često će to biti adresa koja nije povezana s tom kompanijom, a čak može biti i samo IP adresa servera bez pravog imena domene.

Ukoliko naiđete na nešto sumnjivo, nikad ne klikajte na poveznice unutar emaila!

Najzločudnija neželjena poruka sadržava privitke. Često su to .zip dokumenti koji sadržavaju .exe dokument dok su nekomprimirani. Prilikom pokretanja ovih dokumenata na Windows operativnim sustavima, vjerojatno će se instalirati virus ili neki drugi oblik zločudnog softvera!

Nikad ne otvarajte privitke iz neželjene pošte!

Ispod se nalaze neki primjeri krivotvorenja poznatih brendova koji Vas mogu poučiti na što da obratite pozornost ukoliko se susretnete s nečim sumnjivim. Primijetite kako se mnogi dijelovi mogu učiniti legitimnim, od imena emaila, predmeta, dizajna poruke s logom kompanije, točne adrese kompanije, uvjerljivog izbora riječi i teksta poveznice sa sumnjivom ciljanom adresom. Gdje je bilo moguće, snimila sam zaslon prilikom prelaženja kursora preko poveznice, da bi se prikazala stvarna ciljana adresa, koja nije u skladu s pošiljateljevom.

Krivotvorena neželjena pošta YouTube

Krivotvorena neželjena pošta LinkedIn

Krivotvorena neželjena pošta Craigslist

Krivotvorena neželjena pošta Viagra

Krivotvorena neželjena pošta Playboy

Krivotvorena neželjena pošta IMDB

Krivotvorena neželjena pošta Habbo Hotels

Krivotvorena neželjena pošta Foursquare

Krivotvorena neželjena pošta Facebook


Krivotvorena neželjena pošta Vimeo

Krivotvorena neželjena pošta mystery shopping

Krivotvorena neželjena pošta na hrvatskom

Krivotvorena neželjena pošta Google

Krivotvorena neželjena pošta FedEx

What did you think of this article?